Cellofest Ljubljana 2019

cellofest_2019_jumbo_02.jpg

Oktobra bo v Ljubljani potekal že tretji festival CELLOFEST LJUBLJANA, praznik violončelistov in violončela. Na festivalu bo letos sodelovalo preko 140 violončelistov. Vrhunski domači in tuji violončelisti se bodo predstavili na devetih koncertih, znani tuji profesorji violončela Enrico Dindo, Asja Valčić in Marco Testori pa bodo vodili mojstrske tečaje za študente in dijake. Za 100 najmlajših violončelistov iz vse Slovenije bo ponovno organizirana 3-dnevna delavnica. Cellofest predstavlja violončelo v vseh možnih različicah; kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem, kot komorni oz. ansambelski inštrument, kot inštrument, ki je primeren za improvizacijo in jazzovsko glasbo ter kot historični instrument.

Klarinetist Aljaž Beguš v Bachianas Brasilieras št. 5

aljaz begus zelo mala.jpg

Zaradi zdravstvenih razlogov smo bili primorani v zamenjavo napovedane solistke Sabine Cvilak pri otvoritvenem koncertu Cellofesta. Pri skladbi Bachianas Brasilieras št. 5 bo zato kot solist nastopil klarinetist Aljaž Beguš. Prisluhnili bomo lahko inštrumentalni verziji te znane skladbe.

 

ZNAN JE PROGRAM CELLOFESTA LJUBLJANA 2017!

PE, 13. oktober 2017
OTVORITVENI KONCERT Cellofesta Ljubljana 2017
12-članski CELLOFEST ANSAMBEL
solisti:  
Sabina Cvilak - sopran
Maruša Bogataj - violončelo
Karmen Pečar - violončelo
Igor Mitrović - violončelo
Miloš Mlejnik - violončelo
KJE: SLOVENSKA FILHARMONIJA (Kozinova dvorana)

Po zelo odmevnem premiernem nastopu na lanskoletnem festivalu, bo Cellofest ansambel otvoril tudi letošnji festival. Kot solisti bodo z njim nastopili: priznana slovenska sopranistka Sabina Cvilak ter violončelisti Maruša Bogataj, Karmen Pečar, Igor Mitrović in Miloš Mlejnik, ki prav v letošnjem letu praznuje svojo 70-letnico.

SO, 14. oktober 2017
NOVE GENERACIJE
(Sebastijan Bertoncelj, Bernardo Brizani, Izak Hudnik, Ema Kobal, Ana Kopše Lobo, Urban Marinko, Vita Peterlin, Minja Spasić)
KJE: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Na tokratnem koncertu vam predstavljamo novo generacijo slovenskih violončelistov, ki se bodo občinstvu predstavili v različnih zasedbah - od dua pa vse do okteta.

NE, 15. oktober 2017 - matineja
ZAKLJUČNI KONCERT 3-dnevne delavnice za najmlajše violončeliste iz vse Slovenije
KJE:
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Na zaključnem koncertu 3-dnevne delavnice se bodo predstavili najmlajši violončelisti iz vse Slovenije s solističnimi točkami in v orkestru violončel pod vodstvom prof. Ksenije Trotovšek.

NE, 15. oktober 2017
Koncert ob otvoritvi fotografske razstave avtorja Andreja Grilca
Giovanni Gnocchi - violončelo
gosta:
Ema Kobal - violončelo in Urban Marinko - violončelo
KJE: atrij Mestne hiše, Ljubljana

PO, 16. oktober 2017
KONCERTNI ATELJE DRUŠTVA SLOVENSKIH SKLADATELJEV
Matej Zupan - flavta & Igor Mitrović - violončelo
KJE: KOGOJEVA DVORANA DSS


Flavtist Matej Zupan in violončelist Igor Mitrović nam bosta predstavila glasbo 20. in 21. stoletja za to neobičajno zasedbo glasbil in novitete, ki so jih napisali prav za to priložnost Nenad Firšt, Urška Pompe in Katarina Pustinek Rakar.

To, 17. oktober 2017
"IMPROVIZACIJA NA VIOLONČELU"
Stephan Braun -  violončelo

KJE: Kavarna SLAMIČ

Znani nemški jazz violončelist Stephan Braun je že na lanskem Cellofestu z improvizacijo  okužil slovenske violončeliste. Tokrat bo svoje mojstrstvo predstavil  tudi na solističnem koncertu.

SR, 18. oktober 2017
"LABOD x 4"
Mats Lidströem - violončelo & Nina Prešiček - klavir
Program:
C. Saint-Saëns, M. Lidström, R. Schumann, S. Prokofjev, L. Godowsky, L . Kaner-Lidström, C. Franck
KJE: SLOVENSKA FILHARMONIJA (Kozinova dvorana)

Priznani švedski violončelist Mats Lidströem že vrsto let živi in ustvarja v Londonu. Od leta 1993 tudi poučuje na londonski Kraljevi akademiji za glasbo. Tokrat se v Sloveniji predstavlja prvič. S pianistko Nino Prešiček sta pripravila edinstven program, ki ga povezujejo štiri skladbe na temo znamenitega LABODA.

ČE, 19. in PE, 20. oktober 2017
ORANŽNI 2  (Abonmajski koncert)
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE
solist in dirigent: Mario Brunello - violončelo
Program:
F.  Schubert, N. Rota
KJE: CANKARJEV DOM (Gallusova dvorana),

Tokratni abonmajski koncert orkestra Slovenske filharmonije bo obarvan popolnoma violončelistično. Kot solist in dirigent bo z njim nastopil italijanski violončelist Mario Brunello, katerega kariera se je pričela strmo vzpenjati leta 1986 po zmagi na prestižnem  mednarodnem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi.  Z orkestrom bo izvedel koncert za violončelo in orkester Nina Rote in priredbo znane Schubertove "Arpeggione" sonate za violončelo in orkester. Na sporedu bosta še Schubertova Medigra št. 3 iz scenske glasbe za igro Rozamunda ter filmska glasba Nina Rote.

 

 

 

CELLOFEST LJUBLJANA 2016 - VEČ KOT 80 ČELISTOV NASTOPALO PO LJUBLJANI!

V tednu med 16.-20.5.2016 je v Ljubljani potekala prva izdaja CELLOFESTA LJUBLJANA - festivala, ki je združeval koncerte, seminarje in številne spremljevalne dogodke na temo violončela. Na petih osrednjih koncertih so se predstavili tujini in domači violončelisti (Torleif Thedeen, Isang Enders, BartolomeyBittmann, Cellofest ansambel ...) v eminentnih abonmajih in ciklih ljubljanskih organizatorjev (Srebrni abonma CD, Abona Kromatika Simfonikov RTV Slovenija, Stara glasba na Novem trgu itd.). Preko celotnega tedna so potekali na KGBL-ju štirje seminarji z izvrstnimi pedagogi(Torleif Thedeen, Stephan Braun, Miloš Mlejnik, Domen Marinčič), ki so bili namenjeni študentom in dijakom violončela. Na spremljevalnih nastopih, ki so potekali na štirih lokacijah po mestu so vsak dan ob 11h in 18h nastopali mladi violončelisti iz vse Slovenije: nastopilo jih je 65. Skupaj je nastopilo tako na letošnjem Cellofestu 85 violončelistov! Med spremljevalnimi dogodki naj omenimo še goslarsko predstavitev "Kako nastane violončelo", ki je potekala prvi dan festivala v Paviljonu na Kongresnem trgu. Pravi praznik violončelistov pa je bil otvoritveni koncert, ki je potekal v Slovenski filharmoniji 16.5. in na katerem je nastopil novo ustanovljeni Cellofest ansambel, ki ga sestavlja 12 vrhunskih slovenskih violončelistov. Atrakcija koncerta je bila prav gotovo krstna izvedba nove skladbe Gala Gjurina "Za čelom srce", ki jo je Gal Gjurin s svojim jazzovskim triom in 12 čelisti v Slovenski filharmoniji tudi sam izvedel. Posnetek koncerta bo predvajan 20.6. zvečer na TVSLO1. 

Čelistični praznik: otvoritveni koncert Cellofesta Ljubljana!

TAP_5451 mala.jpg

Na otvoritvenem koncertu Cellofesta Ljubljana smo lahko prisluhnili novo nastalemu 12-članskemu Cellofest ansamblu, mladima talentoma Zali Vidic in Izaku Hudniku ter jazz triu Gala Gjurina. Občinstvo v polni dvorani SF je bilo navdušeno! 

Miloš Mlejnik s komornimi skupinami

Naš priznani violončelist in profesor Miloš Mlejnik je v okviru Cellofesta delal s tremi komornimi skupinami - Godalnim kvartetom iz KGBL-ja, klavirskim triom Rupnik in godalnim kvartetom AG iz Ljubljane. Njegove seminarje je bilo mogoče pasivno spremljati.

Torleif Thedéen v elementu!

Delo z znanim švedskim pedagogom, ki že vrsto let poučuje na kraljevem konservatoriju za glasbo v Stockholmu, je bilo za študente in dijake pravo doživetje. 

Kako nastane violončelo?

Predstavitev "Kako nastane violončelo" goslarskega mojstra Pavla Skaze v Paviljonu je bila v ponedeljek prava atrakcija na Kongresnem trgu!

Torleif Thedéen in Roland Pöntinen v Srebrnem abonmaju

Skandinavska zvezdnika Torleif Thedéen, violončelo in Roland Pöntinen, klavir sta v sredo zvečer nastopila v Slovenski filharmoniji v okviru Srebrnega abonmaja Cankarjevega doma in izvedla sonate Beethovna, Schnittkeja in Griega. 

Zelo zanimiv seminar na temo improvizacije!

Izredno zanimiv seminar na temo "Improvizacije na violončelu" z nemških jazz čelistom Stephanom BRAUNOM je potekal v sredo na Konservatoriju za glasbo in balet na Ižanski 12. 
Na seminar so se prijavili aktivno posamezniki in tudi kvartet violončel!

Danes: BartolomeyBittmann - progressive strings vienna

danes, 17. 5. 2016, ob 20.00 uri Cankarjev dom, Ljubljana   (Štihova dvorana)    BartolomeyBittmann    –  progressive strings vienna (Avstrija)      " Avstrijski dvojec, ki prebija meje v glasbi " Matthias Bartolomey, violončelo & Klemens Bittmann, violina/mandola    KUPI VSTOPNICO:  http://vstopnice.cd-cc.si/si/nakup-korak-1.html

danes, 17. 5. 2016, ob 20.00 uri
Cankarjev dom, Ljubljana
(Štihova dvorana)
BartolomeyBittmann progressive strings vienna (Avstrija)  
"Avstrijski dvojec, ki prebija meje v glasbi"
Matthias Bartolomey, violončelo & Klemens Bittmann, violina/mandola


KUPI VSTOPNICO: http://vstopnice.cd-cc.si/si/nakup-korak-1.html

Cellofest Ljubljana 2016 je tu!

cellofest ljubljana - plakat.jpg

Danes se pričenja CELLOFEST LJUBLJANA 2016! Pridite zvečer na otvoritveni koncert ob 20h v SF: na odru bodo 12-članski Cellofest ansambel, Zala Vidic, Izak Hudnik & Gal Gjurin trio!

Vstopnice za otvoritveni koncert lahko dobite na: http://www.mojekarte.si/tickets/search.php5?searchword=cellofest

Danes ob 10h je že prvi seminar (prof. Mlejnik) na Vegovi 7, ob 11h prvi nastopi mladih čelistov v Paviljonu na Kongresnem trgu, na Bregu, na Prešernoven trgu in na Lj gradu, ob 13h predstavitev "Umetnost izdelave strun" s Thomastikom na Vegovi 7, ob 16h predstavitev "Kako nastane violončelo" z goslarskim mojstrom Pavlom Skazo v Paviljonu in ob 20h veliki koncert v Slovenski filharmoniji.