giovanni
gnocchi

Ponedeljek, 16. oktober, 2017
in torek, 17. oktober, 2017

KJE: Akademija za glasbo v Ljubljani
KAZINA, dvorana VIOLA (Kongresni trg)
KDAJ: 9:30 - 13:00 in 15:00 - 18:30

Giovanni GNOCCHI (Italija)
Seminar: 2-dnevni seminar

Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.
Cena za individualno učno uro (45 min) je 80 EUR. Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 20 EUR. Študentje AG v Ljubljani se lahko udeležijo seminarja brezplačno. Giovanni Gnocchi bo poučeval 16 individualnih ur. PRIJAVA

Giovanni Gnocchi se je rodil v Cremoni/Italija. Njegovi mentorji so bili Rocco Filippini, Mario Brunello, Enrico Bronz in Clemens Hagen. Je nagrajenec številnih mednarodnih tekmovanjih, med drugim tekmovanja v okviru Praške pomladi, tekmovanje Antonia Janigra v Zagrebu,  komornega tekmovanja Parkhouse v Londonu ter komornega tekmovanja Joseph Haydn na Dunaju.  Med letoma 2003 in 2010 je bil prvi čelist Camerate Salzburg in v sezoni 2011-12 gostujoči prvi čelist Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona. Solistično je debutiral skupaj z slovitim Yo-Yo Ma-jem, ki je zanj rekel: "V čast mi je igrati z Giovannijem Gnocchijem, čudovito nadarjenim čelistom, ki zapusti močan pečat kjerkoli nastopi."

Kot solist je nastopal že z dirigenti, kot so Gustavo Dudamel, Christopher Hogwood, Carlo Rizzi in Pavel Despalj med drugim na Hong Kong Arts Festivalu, Mozartovem tednu v Salzburgu, v dunajskem Konzerthausu, v Filharmoniji Essen, Kurhausu Wiesbaden in Liederhalle Stuttgart. Kot gostujoči prvi čelist je deloval pri priznanih orkestrih, kot so Münchenski filharmoniki, londonski Philharmonia Orchestra, Mahler ChamberOrchestra (Daniel Harding), Orchestra Mozart of Bologna (Claudio Abbado), Sydney Symphony Orchestra (Vladimir Ashkenazy), London Symphony Orchestra (Valery Gergiev). Od leta 2008 je član Lucerne Festival Orchestra (Claudio Abbado).

Med odmevnimi projekti v zadnjem času naj omenimo izvedbe Rokoko variacij P. I. Čajkovskega, Beethovnovega trojnega koncerta, Dvorakovega, Boccherinijevega, Haydnovega in Guldinega koncerta, izvedbo Brahmsovega dvojnega koncerta v Salzburgu in Veliki Britaniji, nastope na Japonskem z zasedbo Sextet of Lucerne Festival Orchestra, nastope v duu in triu z Ilyo Gringoltsem in Alexandrom Lonquichom, komorne projekte z glasbeniki kot so Lukas Hagen, Thomas Riebl, Tai Murray, Sacha Soumm, Jennifer Stumm, Esther Hoppe, Pierre Amoyal, Pavel Gililov, José Gallardo ter solistično sodelovanje z Mariom Brunellom.


stephan
braun

Sreda, 18. oktober, 2017
 

KJE: Akademija za glasbo v Ljubljani
KAZINA, dvorana VIOLA (Kongresni trg)

KDAJ: 9:30 - 13:00 in 15:00 - 18:30

STEPHAN BRAUN - jazz violončelo (Nemčija)
Seminar: Improvizacija na violončelu


Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.
V okviru seminarja se bodo lahko udeleženci naučili novih tehnik igranja kot so npr. Chopping (tehnika lokovanja, ki je primerna za groove) ali Tappinga (perkusivna tehnika brenkanja) in se srečali z osnovami proste in harmonske improvizacije. Cena za učno uro (45 min) je 80 EUR. Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 15 EUR. Pouk bo potekal individualno in v skupinah po največ 4 osebe. Stephan Braun bo poučeval 4 violončeliste-posameznike in 4 skupine. Individualne ure so namenjene dijakom višjih letnikov in študentom. Študentje AG v Ljubljani se lahko udeležijo seminarja brezplačno PRIJAVA

Jazz violončelist Stephan Braun, ki živi trenutno v Berlinu, je s svojim triom leta 2010 zmagal na Jazz tekmovanju v Bukarešti. Velja za enega najbolj zanimivih mladih predstavnikov jazz scene v Evropi. Študiral je klasično in jazz violončelo v Berlinu in Hamburgu. Nastopal je že po vsej Evropi, Aziji, Severni Ameriki in Afriki - med drugim na renomiranih odrih in festival kot so dunajska Staatsoper Wien, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, pariška Olympia Theatre Paris, Pori Jazzfestival na Finskem itd. Sodeloval je že pri več kot 20 CD projektih. Med priznanimi glasbeniki,
s katerimi je že sodeloval, so Don Thomson, Kristjan Randalu, Annamateur, Etta Scollo, Melody Gardot,
Giora Feidman, Nils Landgren, Till Brönner, Gil Goldstein, NDR-Bigband, Berliner Ensemble in drugi. Od leta 2014 dalje je profesor na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru. Kot eden redkih evropskih jazz-violončelistov in odličen pedagog je zelo cenjen mentor na številnih mojstrskih tečajih po vsej Evropi - med drugim že vrsto let tudi na Cello-Academiji Rutesheim v Nemčiji.


mats
lidström

Četrtek, 19. oktober, 2017 in
petek, 20. oktober, 2017

KJE: Akademija za glasbo v Ljubljani
KAZINA, dvorana VIOLA (Kongresni trg)

KDAJ:
četrtek: 9:30 - 15:00 in 18:00 - 20:00
petek: 15:00 - 18:30

MATS LIDSTRÖM (Švedska)
Seminar: 2-dnevni seminar


Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.
Cena za individualno učno uro (45 min) je 80 EUR. Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 20 EUR. Študentje AG v Ljubljani se lahko udeležijo seminarja brezplačno.  Mats Lidström bo poučeval 16 individualnih ur. PRIJAVA

Mats Lidström je mednarodno uveljavljen solist in komorni glasbenik, poznan po svojih tehtnih in virtuoznih interpretacijah. Rodil se je v Stockholmu na Švedskem, že vrsto let pa živi in poučuje v Londonu ter uspešno povezuje koncertiranje, poučevanje in  komponiranje.
Mats Lidström se je pričel učiti violončelo pri prof. Maji Vogl na Konservatoriju v Göteborgu in nadaljeval študij pri slovitem Leonardu Rosu na Juilliard School of Performing Arts v New Yorku (1977-81). Njegovi mentorji na področju komorne glasbe so bili Claus Adam, (ustanovitelj in član Juilliard  String Quarteta ter učenec Emmanuela Feuermanna), Alexander Schneider (violinist legendarnega Budapest String Quarteta), Misha Schneider ( učenec Juliusa Klengla),  Joseph Fuchs in William Lincer (29 let koncertni mojster Newyorških filharmonikov za časa Toscaninija in Bernsteina). Dodatno se je izpopolnjeval pri Pierru Fournierju, Janosu Starkerju in Lynnu Harrellu. Na področju renesančne glasbe se je izpopolnjeval pri Suzanne Bloch, hčerki skladatelja Ernesta Blocha.

Trenutno igra na violončelo "Grützmacher Rocca" (Joseph Antonius Rocca 1857). Od leta 1993 poučuje na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu (od leta 1998 je njen častni član). Mojstrske tečaje je vodil v San Franciscu, Clevelandu, Oberlinu, v Avstraliji, Braziliji, Columbiji, Španiji, na Portugalskem, Poljskem, v Bulgariji, na Danskem, v Veliki Britaniji in na Švedskem. Pred letom 1993 je poučeval na švedski Göteborški univerzi za glasbo.

Mats Lidström je idejni vodja tradicionalnih poletnih seminarjev EXPANSION, katerih namen je študentom ponuditi potrebno tehnično predznanje za izražanje njihovih glasbenih idej. Lidström namreč zagovarja moto: "Domišljija je predpogoj za umetniški izraz, vendar umetniškega izraza brez ustrezne tehnike ni." (Imagination promises musical expression, but a solid technique delivers it’).
Mats Lidström je kot solist nastopil in snemal že z vodilnimi svetovnimi orkestri (London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Deutsches Simfonie Orchester Berlin, Češka filharmonija, Dallas Symphony Orchestra) pod taktirko znanih dirigentov, kot so André Previn, Vladimir Ashkenazy, Andrew Litton, Maxim Shostakovitch, Leif Segerstam in Marios Papadopoulos.

Kot komorni glasbenik je Mats Lidström nastopil že v prestižnih dvoranah, kot so Alice Tully Hall v Lincoln Centru v New Yorku, Théâtre du Châtelet in Cité de la Musiquev Parizu, Musikverein na Dunaju, palača Gulbenkian v Lizboni, Berwald Hall v Stockholmu, University Hallv Oslo - dvorana Nobelove nagrade ter Barbican Centre, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall in Royal Festival Halls v Londonu.

Na področju snemanja se že vrsto let posveča tehtnemu, vendar zapostavljenemu repertoarju za violončelo. Tako je nastalo več zgoščenk, ki so prejele nagrade in izvrstne kritike ("Posnetek meseca"/"Posnetek tedna"/ nagrada BBC Music Magazina, Diapason d’Or revije Diapason Magazine za raziskovanje glasbe skladatelja Charlesa Koecholina itd). Kot solist in komorni glasbenik snema za založbe EMI, Deutsche Grammophone, Decca, BIS, Hyperion,  Musica Sveciae, Opus 3, Caprice Records, kot tudi za njegovo lastno založbo CelloLid.com.

Mats Lidström je dejaven tudi kot skladatelj in izdajatelj.

 


mario
brunello

Petek, 20. oktober, 2017
 

KJE: Akademija za glasbo v Ljubljani
KAZINA, dvorana VIOLA (Kongresni trg)

KDAJ: 10:30 - 12:30

Mario BRUNELLO (Italija)
Predstavitev nove vadnice za violončeliste

Predstavitev nove vadnice za violončeliste Maria Brunella bo brezplačna! PRIJAVA

Kariera italijanskega violončelista Maria Brunella je doživela sunkovit vzpon po zmagi na Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega leta 1986. Od tedaj je Brunello nastopal z orkestri, kot so Londonski filharmonični orkester in Münchenski filharmoniki, Francoski nacionalni orkester in orkester milanske Scale, pod taktirko Valerija Gergijeva, Zubina Mehte, Riccarda Mutija, Tona Koopmana in Claudia Abbada. 

Dejaven je tudi kot komorni glasbenik, nastopa z Martho Argerich, Jurijem Bašmetom ter kvartetoma Borodin in Alban Berg. Igra na violončelo Giovannija Paola Magginija z začetka 17. stoletja.


3-dnevna delavnica za mlade violončeliste iz vse slovenije

Petek, 13. oktober, 2017
14.00 - 15.00 sprejem udeležencev
15.00 - 18.30 Delo po skupinah orkestra (z vmesno polurno pavzo)
Obisk koncerta v Slovenski filharmoniji
Sobota, 14. oktober, 2017
10.00 - 14.00 Delo z orkestrom (z vmesno polurno pavzo)
14.00 - 15.00 Čas za kosilo (v prostorih KGBL)
15.00 - 17.00 Skupinsko delo
17.00 - 18.30 Delo s prijavljenimi udeleženci, ki bi želeli tudi solistično nastopati
Nedelja, 15. oktober, 2017
9.00 - 10.30generalka
11.00        koncert

KGBLJ/Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Ižanska cesta 12, 1000 Ljubljana

Delavnica, ki jo bo vodila prof. Ksenija Trotovšek s tremi asistentkami, je namenjena profesorjem violončela in učencem. Tridnevna delavnica za mlade violončeliste je namenjena otrokom vseh starosti nižje glasbene šole, ki bi se želeli preizkusiti v igranju v orkestru violončel. Delavnica je za udeležence brezplačna. Delavnica bo potekala prvi dan od 14 - 18.30, drugi dan od 10 - 18.30, zaključila pa se bo z matinejskim koncertom ob 11.00 uri v nedeljo. Učence je potrebno prijaviti preko e-pošte najkasneje do 2. 10. 2017. Izpolnjeno prijavnico pošljite na e-naslov: tina.tinarejc@gmail.com
Vsi udeleženci orkestra violončel lahko dobijo eno brezplačno vstopnico za otvoritveni koncert festivala Cellofest Ljubljana, ki bo v petek, 13. 10. 2017 ob 20.00 uri v dvorani Slovenske filharmonije. Prisotnost na koncertu je potrebno označiti v prijavi.

PRIJAVNICA