10:00

12:00

14:00

16:00

18:00

20:00

Ponedeljek, 16. maj

Torek, 17. maj

Sreda, 18. maj

Četrtek, 19. maj

Petek, 20. maj

MILOŠ MLEJNIK

DOMEN MARINČIČ

STEPHAN BRAUN
TORLEIF THEDEEN

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MILOŠ
MLEJNIK

Ponedeljek, 16. maj, 2016
10:00 – 13:00 in 15:00 – 18:30
Petek, 20. maj, 2016
12:00 – 15:30

KGBLJ (map)

MILOŠ MLEJNIK (SLO)
Seminar: Violončelo v komornih sestavih

Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem. Miloš Mlejnik bo 16.5.2016 poučeval 4 komorne godalne skupine (2 godalna kvarteta in 2 godalna tria), vsako po 90 min. Možna je zgolj pasivna udeležba seminarja. Cena dnevne pasivne udeležbe seminarja je 15  eur (za dijake KGBL 12 eur).

Miloš Mlejnik izhaja iz slikovite, starodavne Škofje Loke, ki je s svojim širšim zaledjem prispevala slovenski kulturi vrsto pomembnih umetnikov. Ljubezen do violončela je nasledil po očetu in od njega dobil tudi prve napotke za igro na tem instrumentu. Na akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral leta 1970 v razredu prof.Otona Bajdeta, pri njem je končal tudi podiplomski študij, izpopolnjeval pa se je še pri treh slavnih mojstrih violončela – pri Siegfriedu Palmu na Visoki glasbeni šoli v Kölnu, pri Enricu Mainardiju in pri Andreju Navarri.

V letih 1977-1990 je bil soločelist orkestra Slovenske filharmonije. Od leta 1979 je tudi profesor na Akademiji za glasbo, pedagoško dejaven je še kot vodja številnih poletnih šol za violončelo doma in v tujini. Kot koncertant je pogosto gost domačih in inozemskih koncertnih odrov, bodisi kot solist z različnimi spremljevalci in orkestri, bodisi kot član komornih sestavov, zlasti klavirskega tria Arcadia in godalnega kvarteta Tartini. Koncertiral je domala v vseh državah Evrope, večkrat tudi v ZDA, nastopil je na mnogih uglednih festivalih, med drugim je kot solist igral z orkestrom Slovenske filharmonije v slovitem Carnegie Hallu v New Yorku, leipziškem Gewandhausu in v Schauspielhausu v Berlinu. Miloš Mlejnik je eden vodilnih slovenskih glasbenih umetnikov, violončelist izbrušene tehnike, polnega, plemenitega tona in elementarne muzikalnosti. Ima obsežen repertoar, ki stilno obsega od predklasike v današnji čas. Precej slovenskih skladateljev je svoja dela, ki jih je krstno izvedel, napisalo prav zanj. Prejel je vrsto priznanj, med njimi: I.nagrado na tekmovanju« Alfred Vorster (Köln,1972), II.nagrado na mednarodnem tekmovanju F. Mendelssohna-Bartholdyja (Berlin,1972), I.nagrado na jugoslovanskem tekmovanju mladih glasbenih umetnikov (Zagreb,1973),  I.nagrado na 10.mednarodnem tekmovanju komorne glasbe (Colmar,1977), nagrado Prešernovega sklada (1984) in nagrado Prešernovega sklada kot član kvarteta Tartini (2001).


DOMEN
MARINČIČ

Torek, 17. maj, 2016
09:00 – 13:00 in 15:00 – 19:00

KGBLJ (map)

DOMEN MARINČIČ (SLO)
Seminar: Baročna glasba za violončelo - delavnica in predavanje

Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.
Cena za individualno učno uro (45 min) je 50 EUR (za dijake KGBL 40 EUR). Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 15 EUR (za dijake KGBL 12 EUR). Seminar obsega uvodno predavanje in 7 individualnih ur.

Uvodno predavanje bo osvetlilo na primerih iz Bachovih suit za violončelo vprašanja zgodovinske izvajalske prakse in estetike, kot so izbira instrumenta, drža, uglasitev, lokovanje, artikulacija, dinamika, tempo, agogika, metrum, ritem, intonacija, okraševanje in improvizacija. Kako zanesljivo podobo o igri nekdanjih violončelistov si lahko ustvarimo danes, skoraj tristo let po nastanku glasbe?

Delavnica je namenjena violončelistom, predvsem dijakom konservatorija in študentom akademije za glasbo. V praksi bomo preizkusili razne izvajalske prijeme na podlagi zgodovinskih virov. Posebna oprema ni potrebna; glasbeniki lahko sodelujejo s sodobnimi instrumenti, loki in strunami, priporočamo pa skladbe, ki so izvirno nastale za violončelo.

Priporočeni repertoar: J. S. Bach, A. Vivaldi, F. Geminiani, B. Marcello, D. Gabrielli

Domen Marinčič je glasbeno pot začel z violončelom. Študiral je violo da gamba pri Hartwigu Grothu v Nürnbergu in pri Philippu Pierlotu na Visoki šoli za glasbo Trossingen. Poleg tega je diplomiral iz čembala pri Carstnu Lohffu in je končal podiplomski študij generalnega basa pri Albertu Rinaldiju. Leta 1997 in 2000 je dobil nagradi na Mednarodnem tekmovanju Bach-Abel v Köthnu. Leta 2004 je soustanovil slovenski ansambel za staro glasbo musica cubicularis. Več let je bil član belgijskega ansambla Ricercar Consort, zadnja leta pa veliko nastopa s skupino Ensemble Phoenix Munich in s flavtistom Stefanom Temminghom. Že deset let redno pripravlja oddaje za program ARS Radia Slovenija in je umetniški vodja Festivala Radovljica. Sodeloval je pri snemanju več kakor tridesetih zgoščenk za založbe Accent, Aeolus, BIS, Harmonia Mundi France, Oehms Classics, Ricercar in Sony/DHM.


STEPHAN BRAUN

Sreda, 18. maj, 2016
09:30 – 13:00 in 15:00 – 18:30

KGBLJ (map)

STEPHAN BRAUN - jazz violončelo (Nemčija)
Seminar: Improvizacija in violončelo


Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.
Cena za učno uro (45 min) je 80 EUR (za dijake KGBL 64 EUR). Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 15 EUR (za dijake KGBL 12 EUR). Pouk bo potekal individualno in v skupinah po največ 4 osebe. Stephan Braun bo poučeval 4 violončeliste-posameznike in 4 skupine.  Individualne ure so namenjen dijakom višjih letnikov in študentom. 

Jazz violončelist Stephan Braun, ki živi trenutno v Berlinu, je s svojim triom leta 2010 zmagal na Jazz tekmovanju v Bukarešti. Velja za enega najbolj zanimivih mladih predstavnikov jazz scene v Evropi. Študiral je klasično in jazz violončelo v Berlinu in Hamburgu. Nastopal je že po vsej Evropi, Aziji, Severni Ameriki in Afriki - med drugim na renomiranih odrih in festival kot so dunajska Staatsoper Wien, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, pariška Olympia Theatre Paris, Pori Jazzfestival na Finskem itd. Sodeloval je že pri več kot 20 CD projektih. Med priznanimi glasbeniki,
s katerimi je že sodeloval, so Don Thomson, Kristjan Randalu, Annamateur, Etta Scollo, Melody Gardot,
Giora Feidman, Nils Landgren, Till Brönner, Gil Goldstein, NDR-Bigband, Berliner Ensemble in drugi. Od leta 2014 dalje je profesor na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru. Kot eden redkih evropskih jazz-violončelistov in odličen pedagog je zelo cenjen mentor na številnih mojstrskih tečajih po vsej Evropi - med drugim že vrsto let tudi na Cello-Academiji Rutesheim v Nemčiji.


Torleif Thedéen

Četrtek, 19. maj, 2016
09:30 – 13:00 in 15:00 – 18:30
Petek, 20. maj, 2016
09:30 – 13:00 in 15:00 – 18:30

KGBLJ (map)

TORLEIF THEDÉEN (Švedska)
Seminar: 2-dnevni seminar

Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.
Cena za individualno učno uro (45 min) je 80 EUR (za dijake KGBL 64 EUR). Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 20 EUR (za dijake KGBL 16 EUR). Torleif Thedeen bo poučeval 16 individualnih ur.

Eden najbolj cenjenih skandinavskih violončelistov Torleif Thedéen si je prodor na svetovne glasbene odre utrl leta 1985 z zmagami na treh prestižnih tekmovanjih (Hammer-Rostropovič, Pablo Casals in tribuna Evropske zveze radijskih postaj). Od tedaj nastopa kot solist s priznanimi orkestri po vsem svetu ter sodeluje s svetovno znanimi dirigenti, kot so Esa-Pekka Salonen, Franz Welser-Möst, Genadij Roždestvenski in drugi. Torleif Théeden je izjemno predan komorni glasbi ter pogosto nastopa v različnih komornih sestavih na festivalih, npr. v Verbierju, Schleswig-Holsteinu in finskem Kuhmu. Njegovi partnerji pri komornem muziciranju so Janine Jansen, Julian Rachlin, Martin Fröst, Maxim Rysanov, Lawrence Power, Roland Pöntinen, Itamar Golan in Polina Leschenko. Za svoje odmevne recitale je prejel odlične kritike, posebno pozornost pa so vzbudili tudi njegovi posnetki. Posnetek Šostakovičevih koncertov je dobil nagrado MIDEM na festivalu v Cannesu 1995, izvedba Bachovih šestih suit je po uredniškem izboru revije BBC Music Magazine leta 2000 postala plošča meseca. Briljantni švedski glasbenik je od 1992 profesor violončela na Kraljevem konservatoriju v Köbenhavnu, od 1996 poučuje tudi na Glasbenem inštitutu Edsberg v Stockholmu.